kasza jaglana jako budyń z malinami

Kasza w deserach – poznaj najciekawsze przepisy

Nadchodząca jesień sprawia, ze chcemy opatulić się pod kocem, oglądać film i zajadać się słodkościami. Niestety takie rozwiązanie może sprawić, że obniży się nam odporność i będziemy się źle z sobą czuć. Spróbujcie podejść do tematu inaczej i sami przygotujcie domowe desery.

Kasza na deser

Gdy macie ochotę na coś słodkiego spróbujcie zdrowych pomysłów na desery, gdzie królować będzie kasza! Sklep zajmujący się sprzedażą takich zbóż może was naprawdę zaskoczyć. Kasza jaglana 5 kg w promocyjnej cenie? Od razu wrzućcie ją do koszyka, bo możemy przygotować z niej pyszne słodkości!

Królewski deser

Czy wiedzieliście, że kasza gryczana krakowska była jednym z ulubionych deserów królowej Anny Jagiellonki? Deser jest dość czasochłonny, ponieważ wymaga potrójnego wypiekania kaszy w piekarniku, ale skoro to deser królowej chyba warto spróbować? W dodatku jest to deser, który będą mogły jeść osoby ograniczające gluten.

Budyń jaglany

To jeden z najprostszych i najszybszych deserów, który nie wymaga długiej listy zakupów. Tak naprawdę potrzebne nam będą dwa składniki mleko oraz kasza jaglana, reszta dodatków jest zależna od indywidualnego gustu. W dodatku możemy go przygotować w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.

Oczyszczoną kaszę należy zagotować na szklance mleka, aż osiągnie pożądaną konsystencję. Następnie ostudzoną mieszankę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na tym etapie możemy dolać mleka, aby konsystencja była bardziej płynna lub smakołyków – pasta z orzechów i gorzka czekolada będą świetnie smakowały! Na sam koniec możemy wkroić ulubione owoce lub polać całość konfiturą. Pyszne i proste!

Oczywiście wszystko powinniśmy jeść w granicach rozsądku, ponieważ w życiu chodzi o zbilansowaną dietę. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na czekoladę, ale lepiej jest wybrać domowy deser.

A Ty masz jakiś pyszny przepis na zdrowy deser? Jeśli tak, pochwal się w komentarzach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.